juli 19, 2016

Over Josje

cropped-Josje-Goudswaard-2014-ORIGINEEL-2-e1468922964963-3.jpgPianiste Josje Goudswaard begon op 5-jarige leeftijd met het volgen van pianolessen. Als begeleidend pianiste was zij al vanaf jonge leeftijd werkzaam met diverse klassieke en lichte solisten, koren en musicalensembles. Zij studeerde o.a. aan het Rotterdams Conservatorium, kreeg les van David Poliakin, Henk Mak van Dijk en zij studeerde af onder de bezielende leiding van pianist en Mozart kenner Michael Davidson. Omdat Josje zich erg interesseerde voor het componeren van muziek, volgde zij arrangeer- en compositielessen bij Willem van Merwijk en Nuno Torres Marques.

Voor het concertprogramma “de Mooiste Filmmelodieën” van het Tuschinski Trio schreef Josje alle arrangementen.

Als componiste scheef Josje onder de internationale pseudoniem Donna Verdell al vele muziekwerken. Van haar piano en harp boeken zijn er al duizenden over de toonbank gegaan in Nederland, maar ook onder andere Duitsland, Engeland en Australië, uitgegeven door door muziekuitgeverij Broekmans & van Poppel. Eind 2019 kwam haar piano solo CD “Donna Verdell collected pianoworks 2014-2019” uit en onlangs zijn liefst vijf van haar werken voor harp solo opgenomen in de syllabus 2020-2023 van Trinity College London.

Tijdens haar studie aan het Rotterdams Conservatorium begon zij met het geven van pianolessen bij pianohandel Van Urk. Hier ontdekte zij het plezier dat je hebt als je je eigen passie, namelijk het pianospel, kunt overbrengen aan anderen. In 2006 startte Josje een eigen pianolespraktijk in Alphen aan Den Rijn. Speciaal voor dit doel is er in het huis aan de Rossinihof door Esmono Sound een geluidsdempende studio ingebouwd, zodat hier ongestoord in gemusiceerd kan worden.

De lespraktijk is inmiddels behoorlijk gegroeid en op dit moment volgen ruim 40 leerlingen bij Josje pianolessen, Epta examentraining en samenspeellessen (quatre mains en begeleiding op de piano van zangers en solo instrumenten). De leerlingen spelen klassieke muziek maar ook pop, Rhytm&Blues, Rockpiano en overige stijlen.

Naast de lespraktijk heeft Josje Goudswaard een bloeiende concertpraktijk. Zo is zij pianiste van het Tuschinski Trio, zie www.tuschinskitrio.nl, van sopraan Lisette Emmink en van violiste Camilla van der Kooij met wie zij een prachtig viool-piano programma heeft. Sinds begin 2021 bieden Camilla en Josje ook muziek op locatie aan met hun unieke concept van een rijdende concertsalon, zie Het Voordeurconcert

Josje is een actief lid van de European Piano Teacher Association (Epta) en zij jureert regelmatig bij landelijke piano examens.