juli 19, 2016

Over Josje

cropped-Josje-Goudswaard-2014-ORIGINEEL-2-e1468922964963-3.jpgPianiste Josje Goudswaard begon op 5-jarige leeftijd met het volgen van pianolessen. Als begeleidend pianiste was zij al vanaf jonge leeftijd werkzaam met diverse klassieke en lichte solisten, koren en musicalensembles. Zij studeerde aan het Rotterdams Conservatorium en aan de Schumann Akademie. Josje kreeg les van onder andere de pianisten David Poliakin, Henk van Dijk en Michael Davidson. Zij volgde arrangeer- en compositielessen bij Willem van Merwijk en Nuno Torres Marques.

Josje volgde verschillende masterclasses liedbegeleiding, onder andere bij Rudolf Jansen en Tan Crone. Als soliste en begeleidster trad zij op door heel nederland. Op het witte doek was zij te zien en te horen, als soliste en begeleidend pianiste, in de kuuroordscène van de voor een Oscar genomineerde film “Nienke”. Josje is een veelgevraagd liedbegeleidster voor verschillende solisten.

Voor het concertprogramma “de Mooiste Filmmelodieën” van het Tuschinski Trio schreef zij alle arrangementen. Onder internationale pseudoniem Donna Verdell componeert Josje pianomuziek welke, behalve in Nederland, ook wordt uitgegeven in onder andere Duitsland, Engeland en Australië door uitgeverij Broekmans & van Poppel. Ook is er een harpboek met een selectie van haar muziek verschenen. Onder haar pseudoniem Donna Verdell zijn inmiddels al een paar duizenden boeken verkocht en eind 2019 is haar eerste piano solo CD uitgekomen “Donna Verdell collected pianoworks 2014-2019

Tijdens haar studie aan het Rotterdams Conservatorium begon zij met het geven van pianolessen bij pianohandel Van Urk. Hier ontdekte zij het plezier dat je hebt als je je eigen passie, namelijk het pianospel, kunt overbrengen aan anderen. In 2006 startte Josje een eigen pianolespraktijk in Alphen aan Den Rijn. Speciaal voor dit doel is er in het huis aan de Rossinihof door Esmono Sound een geluidsdempende studio ingebouwd, zodat hier ongestoord in gemusiceerd kan worden.

De lespraktijk is inmiddels behoorlijk gegroeid en op dit moment volgen ruim 40 leerlingen bij Josje pianolessen, Epta examentraining en samenspeellessen (quatre mains en begeleiding op de piano van zangers en solo instrumenten). De leerlingen spelen klassieke muziek maar ook pop, Rhytm&Blues, Rockpiano en overige stijlen.

Naast de lespraktijk heeft Josje Goudswaard een bloeiende concertpraktijk. Zo is zij pianiste van het Tuschinski Trio, zie www.tuschinskitrio.nl, van sopraan Lisette Emmink en van violiste Camilla van der Kooij. Ook speelt Josje regelmatig solo, op lunchconcerten maar ook bij familie aangelegenheden zoals op bruiloften en uitvaarten.

Josje is een actief lid van de European Piano Teacher Association (Epta) en zij jureert regelmatig bij landelijke piano examens.